- Business Insider sprak met carrière-experts over waarom sollicitanten moeite kunnen hebben met het vinden van een baan.
- Slecht opgebouwde cv’s en zwakke voorbereiding op een sollicitatiegesprek kunnen een rol spelen.
- Dit zijn 6 zaken om eens bij stil staan en mogelijk aan te passen, als het je maar niet lukt om aangenomen te worden.
- Lees ook: 5 dingen waar je niet eerlijk over hoeft te zijn tijdens een sollicitatiegesprek, volgens een loopbaanadviseur
Als je steevast niets meer hoort, nadat je bij een bedrijf hebt gesolliciteerd, wordt het misschien tijd dat je eens kritisch naar je sollicitatiestrategie gaat kijken.
Volgens loopbaanexpert Stacie Haller van ResumeBuilder.com beseffen werknemers vaak niet hoe sterk de arbeidsmarkt is veranderd in de loop der jaren.
Het zorgt ervoor dat werkzoekenden tegen problemen kunnen aanlopen bij het vinden van een nieuwe baan. Gelukkig zijn er manieren om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.
We behandelen hieronder 6 zaken om eens bij stil staan en mogelijk te aan te passen, als het je maar niet lukt om aangenomen te worden.
1. Je verstuurt te veel sollicitatiebrieven
Als je te veel sollicitaties verstuurt, kan dat een probleem zijn. Vooral als je dit ook doet voor banen die je eigenlijk niet wilt, of waar je de vereiste ervaring niet voor hebt. Volgens Haller is het goed om serieus na te gaan of je qua ervaring en interesses bij een vacature past, voordat je erop reageert.
"Ik heb liever dat mensen niet zomaar 800 sollicitaties versturen in de hoop dat er iets uitkomt", zegt Haller.
Loopbaanexpert Gabrielle Davis van vacaturesite Indeed zegt dat werkzoekenden eerst voor zichzelf moeten bepalen wat ze, afgezien van het salaris, belangrijk vinden in een baan, voordat ze gaan solliciteren. Denk hierbij ook na over de randvoorwaarden, zoals de mogelijkheid om thuis te werken.
"Sommige werkzoekenden gaan in een soort paniek op zoek naar een baan. Ze denken dat ze zo snel mogelijk weer aan het werk moeten en schieten daarom met hagel", zegt Davis. "En dat werkt niet altijd in hun voordeel. Je kunt beter een intentionele aanpak hanteren bij het vinden van een baan."
2. Je wacht te lang met solliciteren
Als je hebt besloten om minder te solliciteren en alleen op beter passende vacatures te reageren, is het zaak dat je niet te lang wacht met reageren op openstaande vacatures.
Haller zegt dat werkzoekenden snel moeten reageren op een nieuwe vacature die ze interessant vinden. Volgens de carrière-adviseur komt het vaak voor dat mensen laten weten dat ze geïnteresseerd zijn in een vacature, maar vervolgens pas een week later solliciteren. "Tegen die tijd zijn bedrijven mogelijk al bezig met de laatste gesprekken."
3. Denk goed na over de inhoud en vormgeving van je cv
Als werkzoekende heb je zes seconden om op te vallen. "Zolang heb je om de aandacht te trekken met cv of profiel", zegt Haller.
Dit betekent dat vormgeving een belangrijk onderdeel is van je cv. "Je moet weten hoe je een cv maakt dat in de hedendaagse arbeidsmarkt opvalt", zegt Haller. "Dat betekent dat het simpel, duidelijk, gestandaardiseerd en makkelijk leesbaar moet zijn."
Volgens Leanne Getz van uitzendbureau Experis voor IT-specialisten is het verstandig om je cv inhoudelijk vergelijkbaar te maken met wat er bijvoorbeeld op je publieke LinkedIn-profiel staat. Probeer daarbij om het geheel op te stellen in je eigen woorden.
"We zien steeds vaker dat sollicitanten AI-tools gebruiken om hun cv op te stellen. Het is prima om dit als hulp te gebruiken, maar het is niet handig als je ChatGPT je hele cv laat maken", zegt Getz. "Recruiters prikken hier makkelijk doorheen en het maakt geen goede indruk."
4. Je gebruikt je connecties niet
Je kunt meer doen dan je sollicitatiebrief en cv opsturen. Volgens Haller is het in sommige gevallen handig om te kijken of je connecties bij een bedrijf of organisatie hebt die je kunt contacteren.
"Je wilt je cv niet in een geautomatiseerd systeem dumpen, als je ook via een bekende in contact kan komen met de juiste personen binnen het bedrijf", stelt Haller.
"Het komt vaak neer op het netwerk en wie je kent, maar soms is het ook simpelweg een kwestie van doorzetten", zegt Getz. "Er kunnen heel veel sollicitanten zijn. Je moet blijven solliciteren, vasthoudend en geduldig zijn."
5. Je bereidt je niet genoeg voor op het sollicitatiegesprek
Als je uitgenodigd wordt voor een kennismakingsgesprek, is het handig om je voor te bereiden met wat onderzoek.
Zoek bijvoorbeeld uit wat de missie van het bedrijf is en hoe je daar op kunt inhaken. Bedenk ook goed waarom je voor de werkgever aan de slag wilt, zegt Haller. Het zijn bekende vragen die tijdens het gesprek naar boven kunnen komen.
"Ik heb mensen geïnterviewd die geen idee hadden waar een bedrijf voor staat en niet konden vertellen waarom ze interesse in de baan hadden", zegt Haller. "Dat is een verspilling van tijd voor iedereen."
"De vacature vertelt je alles wat je moet weten over waar het bedrijf naar op zoek is. Dat is het startpunt van je voorbereiding", zegt Haller. "Als je precies weet wat er gezocht wordt, moet je je voorbereiden met voorbeelden die aansluiten op vragen die daarover gesteld kunnen worden."
Als je een online gesprek hebt, zorg er dan voor voor een nette achtergrond, adviseert Getz. "Het zijn kleine dingen die je kunnen opbreken en die je kunt vermijden met met een goede voorbereiding."
Davis stelt dat het goed is om bepaalde voor jou belangrijke punten te herhalen in elk gesprek dat je bij een bedrijf hebt. "Als je met meerdere personen binnen een bedrijf hebt gepraat, betekent dat niet dat iedereen weet wat er met collega's is besproken", zegt Davis.
Volgens Davis helpt een goede voorbereiding ook bij hoe je overkomt tijdens een gesprek. "Als duidelijk is dat je je goed hebt voorbereid, laat dat werkgever zien dat je serieus bent."
6. Je stuurt geen bedankje of vraagt juist te veel aandacht
Davis raadt aan om een bedankbriefje te sturen als je een gesprek hebt gehad. Daarin kun je de persoon met wie je het gesprek gehad hebt, bedanken voor hun tijd. Ook kun je iets persoonlijks aanhalen wat naar voren kwam tijdens het gesprek, zodat duidelijk is dat je luisterde.
"Zoiets kan echt helpen", zegt Davis. "Daarna ligt de bal bij hen. Het is dan alleen nog een kwestie van afwachten tot je wat terug hoort van de persoon in kwestie."
Getz stelt in aanvulling hierop "dat je voorzichtig moet moet zijn met hoeveel opvolging je geeft", omdat je niet de enige kandidaat bent. Te vaak contact zoeken is niet handig en je moet vooral professioneel blijven.